Skip to main content

El parc de bombers ha estat tancat set dies en el darrer mes

  • Xavi Chica

La situació dels bombers de Santa Coloma, i per extensió la de la resta de bombers de Catalunya, comença a ser insostenible. La decisió, presa en assemblea, de negar-se a acumular més hores extres ha fet evident la manca d'efectius que pateix el cos des de fa anys i ha obligat a la Direcció General a tancar puntualment diversos parcs en les últimes setmanes. És el cas del de Santa Coloma, que ha estat tancat set dies en l'últim mes, i moltes altres jornades ha estat sota mínims.

La manca de recursos humans s'uneix també a l'envelliment de la plantilla per la falta de renovació i a un material cada vegada més obsolet. Els dos camions de bombers de Santa Coloma tenen ja 12 i 17 anys respectivament. Les màscares respiratòries superen els 20 anys de vida, i les noves arriben amb comptagotes. Tot això va en detriment de la seguretat de la població colomenca i, és clar, dels propis bombers.

En l'últim ple municipal va prendre la paraula Quim Nonó, cap del parc de bombers de Santa Coloma, qui va donar més detalls de com s'ha arribat a aquesta situació. “El personal s'ha anat reduint en els últims anys i hem estat molt de temps només amb 4 bombers per torn i fent un munt d'hores extres. Quan l'assemblea va decidir no fer més hores extres, ha estat impossible complir amb els mínims establerts i la Direcció General ha hagut de tancar diversos dies els parcs que eren susceptibles de tancament, entre ells el de Santa Coloma”, va explicar Nonó. Sí que s'ha mantingut obert de forma permanent el parc de bombers de Badalona, ​​de majors dimensions i amb major dotació d'efectius.

No complir amb els mínims que es venien respectant a base de fer hores extres suposa, doncs, posar en risc a la població. “El parc de bombers de Santa Coloma ha estat 7 o 8 dies tancat, i la resta de dies hem tingut sol a 3 bombers. Això és miserable”, ha criticat Nonó, que va recordar que Santa Coloma és una ciutat on sovint es produeixen incendis, sobretot a l'interior de les llars, a causa de l'elevada població.