Skip to main content

Les orenetes de la ciutat es mengen milions de mosquits

  • Xavi Chica

A Santa Coloma es calcula que fan niu un total de 400 parelles d’orenetes cuablanca, una au rupícola protegida que és molt valuosa perquè es menja milions de mosquits. Una sola oreneta pot menjar entre 5 i 6 grams de mosquits diaris, equivalent a uns 2.500 mosquits al dia, i 500.000 mosquits en tota una temporada (més o menys des de finals de febrer fins a l’octubre).

Avui l’Ajuntament ha presentat a l’Aula Ambiental Isabel Muñoz del parc de Can Zam un documental titulat Orenetes i falciots. Edificis vius, Santa Coloma de Gramenet ciutat viva que vol donar a conèixer aquesta espècies d’aus que aniden en edificis com la CIBA o en patis interiors d’edificis i que cada cop estan prenent més protagonisme en la biodiversitat urbana.  

El documental ha estat ideat i impulsat per l’Ajuntament, i ha comptat amb la participació de diversos científics, tècnics, i veïns i veïnes. El productor del documental és David Perpiñan, expert en temes de medi ambient. En la roda de premsa de presentació d’aquest treball han estat presents també l’alcaldessa Núria Parlon i el regidor de Medi Ambient, Álvaro Rodilla.

L’alcaldessa ha destacat que és molt important per una ciutat com Santa Coloma, densament poblada i amb moltes amenaces de contaminació, "fer una aposta clara per reivindicar la cura del medi ambient i la biodiversitat". I ha afegit que "el documental serà un instrument educatiu, que ens ajudarà a transmetre aquesta visió als més petits i a la ciutadania en general, perquè tinguin més sensibilitat cap als entorns naturals que hem anat recuperant, com ara el riu Besòs, una infraestructura verda que s’ha convertit en un element definitori de la nostra ciutat".

Fotografia: Ajuntament de Santa Coloma