Skip to main content

Santa Coloma es declara municipi antifeixista oficialment

  • Xavi Chica

En el ple municipal del gener Santa Coloma de Gramenet s'ha declarat formalment municipi en contra del feixisme després d'una moció aprovada en el ple amb els vots dels regidors del PSC, Som Gramenet, Ciutadans i Gent d'Esquerres. El text de la moció compromet l'Ajuntament a continuar promovent actes a favor de la memòria històrica antifeixista de la ciutat i a defensar els valors de la democràcia, la justícia universal, els drets humans, socials i laborals, així com els valors de la diversitat cultural, religiosa, de gènere i d'orientació sexual.

La declaració de municipi antifeixista es produeix 80 anys després de la funesta entrada de les tropes franquistes a la població. Durant les últimes setmanes, s'han celebrat diversos actes a la ciutat per commemorar aquest negre episodi i que va tenir el seu acte central a la manifestació que va recórrer els carrers de la ciutat amb la presència de més de 300 persones, el passat 27 de gener.

També s'ha recordat els 17 colomencs (Santiago Diego Clavero, Lorenzo Ros, Joan Camps, Pascual Millars, Joan Pau Josep, l'exalcalde Celestí Boada, José Muro, Joan Pla, Alberto Riquelme, Pedro Alfaro, Esteben Barrot, Manuel Campeny, Pelayo Giménez, Hilario Martínez, Eduard Grau, Pere Blasco i Juan Hernández) que van ser afusellats pel franquisme al Camp de la Bota entre març de 1939 i febrer de 1946, així com a Julia Romera, una altra víctima més, en aquest cas a la presó de les Corts, de la dictadura.

Fotografia: Andreu Fernández.