Skip to main content

Pérez Royo augura que el judici no acabarà bé per l’Estat

  • Xavi Chica

Òmnium Cultural va omplir ahir la sala d’actes del Museu Torre Balldovina en la primera sessió de la campanya Judici a la Democràcia, a través de la qual l’entitat impulsa una sèrie d'actes i conferències a tot el territori per acusar l’Estat per “la vulneració dels drets i llibertats més fonamentals que suposa el judici al Procés” i als polítics i activistes catalans. L’acte va comptar amb la presència de Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, Jaume Asens, tercer tinent d’alcaldessa a l’Ajuntament de Barcelona, l’exdiputada colomenca de la CUP Gabriela Serra i Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla. El debat va ser moderat per la periodista badalonina i amb moltes arrels a Santa Coloma Sara Muñoz.

Javier Pérez Royo va mostrar-se categòric amb les conseqüències que tindrà aquest judici: “En el cap de l’Estat espanyol hi ha preparada una campanya d’esterilització del nacionalisme català, volen desactivar-lo però no ho aconseguiran. En aquest judici s’està fent un ús venjatiu del Dret, i això acabarà malament. Però malament per l’Estat espanyol. El seu desprestigi serà enorme”, va indicar el catedràtic andalús.  

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, avisa al govern espanyol que "encara és a temps" abans que acabi el judici de l'1-O i va demanar que retiri unes acusacions que "no s'aguanten per enlloc". Mauri creu que l'advocacia de l'estat hauria de replantejar-se la petició de penes per sedició i malversació contra els líders independentistes "si encara creu en el diàleg" amb Catalunya.

L’activista colomenca Gabriela Serra va afegir que el Judici al Procés s’ha convertit en una eina “per crear temor entre la ciutadana, volen estendre la por. L’1 d’octubre va ser un esdeveniment, un fenomen, que va canviar la situació de Catalunya. Aquella massivitat de gent, aquella resistència, suposa un desafiament que el règim del 78 no vol permetre”, va afirmar. També va afegir que la presència de VOX al judici és un “insult a la democràcia”.

L’advocat Jaume Asens va afegir que “la justícia simulada és la pitjor de les injustícies. Ens trobem davant una acusació infundada, un tribunal incompetent, fets distorsionats i un relat que s’ha creat que és totalment artificiós i que no té res a veure amb la realitat”.

Fotografia: Andreu Fernández.