Skip to main content

La Defensora recalca que estar empadronat és un dret de tothom

  • Josep M. Roca

 La Defensora de la Ciutadania de Santa Coloma, Pepa González, va presentar ahir en el ple municipal el seu primer informe sis mesos després de prendre possessió del càrrec, i una de les qüestions en què va incidir va ser en les dificultats que troben algunes persones per obtenir el padró. En aquest sentit, la Defensora va recordar que “l’empadronament no pot ser un privilegi, és un dret bàsic de ciutadania i l’Ajuntament ha de donar compliment a totes les variables i casuístiques possibles. Cap ajuntament pot fer un registre del padró amb caràcter restrictiu”, va afirmar. No disposar del padró limita l’accés a la sanitat i a altres serveis i ajuts importants.

Pepa González va lamentar també la dura realitat de l’habitatge a Santa Coloma, amb preus que han anat escalant sobretot pel que fa als lloguers. “No només és suficient garantir un sostre, sinó també unes condicions de vida confortables”, va afirmar.

Els temps de resposta de l’administració en determinats casos, més llarg del desitjable, és una altra de les assignatures pendents de millora que va esmentar.

La Defensora també va ressaltar “la modernització i la feminització” de la imatge de la institució en aquests mesos, amb nou logotip i prioritzant la interacció amb els colomencs i colomenques a través dels perfils a les xarxes socials Twitter i Facebook.

Quant a les dades, cal destacar que el nombre d’expedients oberts a la oficina en aquest període ha estat de un total de 439, dels quals 183 (un 42%) s’han considerat com actuacions de Informació i Assessorament i la resta, 256 (un 58%) han estat considerades i registrades com a queixes. Quant al seu tràmit, un cop fet l’estudi de la queixa, s’han admès un total de 120 expedients (47%) i la resta 135 (53%) han estat desestimades per diverses qüestions, manca de fonament, no apreciació de cap greuge, entrada en primera instància o queixes corresponents a qüestions de l’àmbit privat (justícia i/o consum) o d’altres institucions (administració autonòmica o estatal), amb la corresponent informació i derivació cap al servei o la institució que les ha de resoldre. Un total de 63 expedients (52,5 %) han estat resolts amb una resolució favorable als interessos de la ciutadania entre les resolucions estimades i les resoltes amb una solució amistosa.