Skip to main content

L'Institut "el 9" es construirà al Raval, com estava previst

  • Marina Tovar

L’Institut Santa Coloma, conegut com “el 9,” es construirà de forma definitiva en el barri del Raval, límit amb el barri de Safaretjos. Després de cinc anys impartint classe a unes instal·lacions provisionals situades a Can Zam, el centre educatiu s’ubicarà en el lloc on estava previst inicialment, al costat del Parc del Molinet.

L’any 2019,  l’Ajuntament va cedir més de 2.000 metres quadrats de Can  Zam a la Generalitat per encabir l’institut provisional. Era una solució temporal, que havia d’acollir la gran demanda de places de secundària. El curs 2019-2020 120 alumnes van començar a impartir classe en els mòduls prefabricats del parc. L’alumnat va anar creixent, així com el nombre de cursos que s’impartien, però l’Ajuntament tenia dificultats per expropiar els terrenys on s’havia de construir l’Institut. 

El gener del 2023, es va decidir canviar la localització definitiva del centre a Can Zam, però una subvenció milionària del Govern d’Espanya per a la construcció d’un equipament esportiu en el parc va provocar de nou una reconsideració, ja que no hi hauria suficient espai. Finalment, l’Ajuntament ha pogut resoldre els problemes d’expropiació i cedirà els terrenys a Educació al setembre. Un cop rebuda la parcel·la, la Generalitat ha d’encarregar i executar el projecte de construcció.  

Un grup de veïns proposa canviar la ubicació del centre

En la mateixa zona de Santa Coloma, l'avís de la localització definitiva de l'Institut "el 9", coincideix amb la notícia de la construcció de la tercera torre del Front Fluvial. Aquesta, ha creat disconformitat entre els veïns que viuen just a la vorera de davant de les tres torres. Consideren que seria més beneficiós pel barri intercanviar les futures localitats del centre educatiu i del tercer bloc del Front Fluvial. És a dir, posar l'Institut al costat de les altres dues torres d'habitatge protegit i col·locar la torre al costat del parc del Molinet. 

Els veïns reclamen que els adolescents i joves del barri porten cinc anys havent de travessar tota la ciutat per anar a l’Institut Santa Coloma i que ara no volen que hagin de travessar una carretera per arribar-hi. Expressen que la creació d’habitatges en el Parc del Molinet contribuiria a augmentar la seguretat de la zona.