Skip to main content

Actualitat

La jutgessa sobreseu l'acusació contra dos regidors i un tècnic

  • Josep M. Roca

 La jutgessa Irene Fernández Ros, del jutjat d’instrucció 5 de Santa Coloma, va dictar el dia 8 d’abril un aute en el que disposa que  “dec acordar i acordo el sobreseïment provisional de les diligències  de la causa 488/2020” per les quals un veí, llogater d’un edifici afectat pel PERI Santa Coloma Vella II els acusava dels delictes de coaccions, prevaricació i violació de secrets als regidors, Lidia Montero i Jordi Mas i l’arquitecte municipal Miquel Roig presentada l’any 2020. La sentència no és ferma i es pot recòrrer en cinc dies al mateix jutjat.

El querellant és Jaume Torrent, representat per l’advocat Rafael Mendoza, ex regidor d’Urbanisme de Santa Coloma, el primer signant del projecte del PERI Santa Coloma Vella II. El despatx de Mendoza representa els interessos de  diferents petits propietaris dels terrenys afectats per aquesta fase. L’inquilí va acusar dels delictes esmentats als tres responsables municipals per haver afavorit el Banc de Sabadell en l’adquisició de tres finques (prevaricació), haver contractat personal del banc de Sabadell que després va tornar a contractar-los disposant així d’informació privilegiada a l’hora de comprar (revelació de secrets) i de no pagar-li la indemnització acordada en via judicial i d’haver ordenat l’empresa subministradora (Endesa)  que li talles la llum (coaccions).

Es va encarregar de la investigació la fiscalia de medi ambient, urbanisme i patrimoni històric que va emetre dictamen el passat 25 de març d’enguany en el que desprès de fer les investigacions corresponents i interrogar els investigats. El primer que diu és que la querella no entra en la situació del PERI, sinó únicament en aquest delictes.

Més endavant manifesta que “de lo actuado en las presentes diligencias no ha quedado acreditada... la comisión de delito alguno por parte de los querellados”.

Una rere l’altra, la fiscalia desmunta les diferents acusacions indicant que algunes d’elles estan fetes de manera tan vaga i poc precisa que per ella mateixa “impide afirmar la tipicidad penal de una conducta tan genéricamente descrita”.  La mateixa fiscal desmunta una per una les acusacions: les finques comprades per Banc de Sabadell es va produir quan ja feia anys se sabia la seva qualificació; la persona que va dur el negociat de Banc de Sabadell en la qüestió del PERI “no consta que exista o haya existido relación laboral” amb cap dels tres querellats.

Quant a les coaccions, la fiscalia indica que no cobrar una indemnització no es “per se” un delicte; però en aquest cas Lidia Montero va declarar que la indemnització està a disposició del querellant, i la cobrarà quan realitzi els tràmits legals pertinents. El querellant encara no l’ha volgut cobrar a dia d'avui.

En quant al tancament de la llum, Endesa va emetre una declaració en què reconeix el tancament de la llum per la  “continuada falta de pago del servicio”. Per aquestes qüestions, la fiscalia demana el sobreseïment de la causa.

La jutgessa del tribunal té en compte aquest informe fiscal alhora d’emetre la seva resolució. Com fa la fiscal de medi ambient, urbanisme i patrimoni històric en el seu al·legat, la jutgessa insta el sobreseïment provisional de la causa en no trobar, després de fetes les investigacions pertinents, cap raó en les demandes del querellant Jaume Torrent. Així els acusats són completament exonerats de qualsevol acusació.