Skip to main content

Economia

Els colomencs pagaran un cinc per cent més per l'IBI el proper any

  • Josep M. Roca

Els propietaris de propietats pagaran l'any vinent un 5% més de l'Impost de Béns Immobles (IBI). El gravamen d'aquest impost estatal que cobra el municipi augmentarà fins al 0,597 després d'anys de congelació per culpa de la pandèmia. Per fer-ho més suportable, el pagament es podrà efectuar en tres terminis, un més que fins ara.

Aquest és el principal canvi en les ordenances fiscals i els preus públics que es van aprovar en un ple extraordinari municipal. Molts dels impostos que es van condonar en temps de la Covid tornaran a cobrar-se íntegres el 2024, com és el cas de les terrasses de bars, o es cobraran en part (paradistes sedentaris) per tornar a la normalitat absoluta l'exercici següent.

L'augment del cost de la vida, dels salaris dels funcionaris regulats pel govern i dels interessos bancaris han obligat a recuperar una fiscalitat municipal que, malgrat això, no es veurà incrementada a la majoria de les taxes actualment.

L'oposició es va mostrar molt crítica amb el govern, considerant que havien tingut poc temps per llegir-se el contingut de les ordenances abans del plenari i atès que només era una aprovació inicial, van decidir abstenir-se. Vox i PP van carregar contra l'augment de l'IBI i Miguel Jurado, portaveu dels populars, va anunciar que impugnaria les ordenances si es persistia en un error de concepte que confonia taxes i preus públics, després de la revisió efectuada per adequar el sistema a què utilitza la Diputació, que s'encarregarà de cobrar els rebuts.