Skip to main content

Política

Dos comicis en un mes per triar els diputats europeus i catalans

  • Toni Salvador

Catalunya viurà dues eleccions en un mes els pròxims maig i juny. L’avançament electoral anunciat pel president del Govern, Pere Aragonès, després del rebuig del Parlament als pressupostos de la Generalitat pel 2024 s’ha ajuntat a la ja prevista convocatòria per les eleccions europees. D’aquesta forma, el 12 de maig i entre el 6 i el 9 de juny, els catalans (i, per tant, els colomencs), estan cridats a donar el seu veredicte polític i escollir els seus representants al Parlament de Catalunya i l’Europeu.

La decisió presa pel líder de l’executiu català, inesperada mesos enrere, va ser precipitada per la manca d’entesa respecte als comptes. En concret, el govern en solitari d’ERC cercava sumar el suport dels Comuns al que ja s’havien guanyat per part del PSC. Malauradament, una de les condicions dels socialistes, el complex turístic Hard Rock (anteriorment Eurovegas) que es pretén construir al Camp de Tarragona, era un punt infranquejable pels liles. Així doncs, el desacord va portar Aragonès a referendar la confiança popular amb el seu Govern, ja de per si tocat després de la sortida dels seus socis en un primer moment, Junts.

Respecte als representants,  s’espera la presència de fins a 10 colomencs en les llistes: un d’ells és Raúl Moreno diputat experimentat del PSC que sumarà la seva quarta legislatura a la cambra. Per part d’ERC, Anna Balsera, que encapçalarà la llista republicana al Baix Besòs, tornarà a presentar-se. Per altra banda, davant el seu gran resultat a Santa Coloma, C’s tindrà 5 representants: el líder Dimas Gragera (en posicions baixes), Lucía Rodríguez, Miguel Ángel Arjona, Santi Domínguez i Manu Palacios; als Comuns, Antonio Molina i Rosa Perea també completaran la candidatura, i de la CUP, Aitor Blanc també hi tindrà presència.