Skip to main content

Política

El PERI, arma política en la campanya electoral

  • Josep M. Roca

El cas PERI ha entrat en la campanya electoral. La jutgessa Irene Fernández, del jutjat número 5 de Santa Coloma,  ha cridat a declarar el proper 22 de juny Jordi Mas, Lídia Montero i Miquel Roig, els anteriors tinent i y tinenta d’alcaldessa d’urbanisme, i cap de servei d’Acció Territorial en relació a una querella presentada pel veí Jaume Torrents, presentada el novembre del 2020 pel seu advocat Rafael Mendoza qui, en aquests moments forma part, amb el número 25,  de la candidatura de Guanyem Badalona,que lidera Dolors Sabaté i és la marca de la CUP a l’alcaldia de Badalona, en informació publicada pel digital d’El Periódico.

La citació s’ha fet en plena campanya electoral. Fet que, sense dubte, han aprofitat la resta de formacions polítiques en campanya. Malgrat que sobre el contingut de la querella ja van ser informats al 2021, es queixen que no han estat informats de les citacions. El govern ha explicat que en el moment de penjar-se la notícia –que no ha sortit en el paper- alguns dels citats encara no havien rebut la notificació judicial.

Rafael Mendoza, advocat de la bona part dels litigants en el cas del PERI Santa Coloma Vella II, es dóna l’especial circumstància que va ser el regidor, aleshores d’Iniciativa, que va signar el primer document del PERI, a principis dels anys 90.

Segons indica El Periódico de Catalunya, que ha donat en primícia la notícia, l’advocat hauria sol·licitat que “es reactivés l’expedient judicial” al desembre i al gener  passats. Per això, que la notícia ara formi part del  procés electoral podria no semblar únicament una qüestió accidental.

A més, la persona que dirigia tècnicament l’Àrea d’Urbanisme, Zaida Muxí, ha quedat, per sorpresa de l’equip de govern, fora de la querella quan, segons els tres investigats, era la ideòloga del govern municipal en aquestes qüestions. Al menys, així ho pensen declarar al jutjat el dia 22 de juny, dia en què estan citats. Entre 2015 i 2019, Muxí va ser directora d’Urbanisme, habitatge, espai públic, medi ambient i via pública del consistori colomenc.

No deixa de ser curiós que la responsable tècnica del consistori colomenc quedi fora de la querella i que, per altra banda, formi parella amb Jose Maria Muntaner, ex regidor de Barcelona en Comú  en el passat mandat i una de les persones més controvertides de l’urbanisme a la capital catalana.

Segons l’equip de govern, la querella “no té cap recorregut ni fonament”. Segons els socialistes, respon a un “interès polític del querellant”, i a interessos d’altres partits que “també ho van reactivar en la campanya de les autonòmiques”. A més, es dona la circumstància que a la casa consistorial hi ha un taló signat per pagar la indemnització que correspon a Torrents i que, segons informes de la Intervenció Municipal, no s’ha cobrat perquè no s’han presentat els papers que s’han demanat per poder-lo pagar, ja que el querellant viu al Perú, ni s’han recollit a Correus les notificacions enviades.

El fet que tampoc l’alcaldessa hagi estat citada a declarar ni la querella li demani responsabilitats ni als responsables actuals d’urbanisme sembla donar a entendre que l’anul·lació per part d’un jutge de la reparcel·lació feta al 2016 en aquest espai del PERI només es un fet que afecta als propietaris dels terrenys, entre els quals, amb una part petita hi ha el consistori, que s’ha cobrat de vegades en patrimoni les taxes ocasionades per les millores urbanístiques aprovades durant aquests anys. 

L’oposició municipal no ha volgut deixar passar l’oportunitat i estaria intentant posar-se d’acord per tal de demanar un ple municipal especial per debatre aquesta qüestió, de la que els tres partits polítics ja van ser informats al 2021, quan es va donar a conèixer que la querella havia estat admesa a tràmit. Anar a declarar era, únicament, qüestió de temps. Que sigui en temps electoral, alguns diuen que és una casualitat.

Fotografies de Carla Roca. Casa on vivia el querellant abans d’anar-se’n al Perú.