Skip to main content

Actualitat

Els experts preveuen una tardor càlida i amb més precipitacions

  • Marina Tovar

Les principals entitats meteorològiques del país ja han anunciat les seves prediccions per a la tardor. Aquest dissabte 23 de setembre comença ja la penúltima estació de l'any, "amb moltes precipitacions i temperatures càlides", avisen des de l'Agència Estatal de Meteorologia.

En tota la península, hi ha una alta probabilitat (superior al 60%) que aquesta tardor sigui més càlida del normal – igual que hem vist aquest estiu – amb una temperatura mitjana que rondarà els 26-27 graus. Hi ha també un 50% de probabilitat que sigui més plujosa que altres tardors.

El portaveu de l'AemetRubén del Campo, ha anunciat que això podria mitigar la intensa sequera en la que es troba el país, tot i que senyala que es necessitaria "un període molt llarg de pluges abundants".

Risc d'inundacions

Per la seva banda el Servei Meteorològic de Catalunya preveu un alt risc d'inundacions a la tardor. El SMC coincideix amb l'AEMET sobre les temperatures càlides, però no senyalen que no hi ha una predicció molt clara sobre les precipitacions. El model indica un "octubre lleugerament plujós a Catalunya", especialment a municipis del litoral.

El SMC i Procicat posen l'èmfasi en augmentar l'autoprotecció davant possibles pluges de tardor torrencials. Ja s'han donat un parell de casos al setembre i s'esperen més durant els mesos que segueixen. Concreten que en l'Àrea Metropolitana de Barcelona hi ha una gran part de població en zona d'alt risc d'inundació.