Skip to main content

Actualitat

La L9 i L10 entren en una nova etapa de construcció

  • Carlos Alcivar

La Generalitat va anunciar, el passat 9 de novembre una nova fase de construcció de les obres per unificar el tram nord de les línies L9 i L10 que arriben fins a la Sagrera amb el tram central que unificarà el Besòs i  el Llobregat. Aquest tram central entre Lesseps i Zona Universitària encara es troba en fase de construcció amb un 20% del túnel per acabar.

El Departament de Territori no ha especificat quan estaran connectades les vies de metro ni la previsió del funcionament del tram final.  Des de l’anunci del projecte l’any 2008, s’han acumulat quinze anys de retard i una previsió del cost en més de 900 milions d’euros, segons el Departament de Territori. 

Les noves obres anunciades costen 20,3 milions d’euros i també impliquen una transformació urbanística al barri de la Sagrera. Durant els primers 30 mesos, l’objectiu serà la construcció de les vies i d’una llosa intermèdia. 

Segons ha comunicat el Diari Ara, s’espera  el funcionament total de les línies unificades i el pou tapat de la L9 i L10 cap al 2027.  Un projecte que permetrà als colomencs travessar tota Barcelona, des de la terminal 1 de l’aeroport del Prat de Llobregat fins a Can Zam.

Entre el tram sud i nord de les línies de metro sumen 23 milions de viatges anuals. La unificació dels trams de la L9 i L10 impliquen un total de 52 estacions i s’espera un increment de més del 80% amb 113 milions de viatges cada any. La connexió també permetrà el transbord de la parada de La Pau de la L4 fins a la Sagrera.

Adeu a les targetes de cartó

Les targetes tradicionals de cartó del Metro de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) tenen data d'extinció. El pròxim 15 de gener, els títols de la T-Usual, T-Casual, T-Grup i T-Familiar deixaran de ser vàlids per  desplaçar-se amb metro, a excepció de la T-Verda, T-Dia i T-Usual que es resisteixen al canvi significatiu de la T-Mobilitat.

La desaparició de les targetes de cartó no afecta els títols recarregables i anònims de la versió de “paper de millor qualitat” de la T-Mobilitat, en servei des del setembre passat.

Una de les grans novetats és la simplificació del pagament del bitllet senzill, que deixarà d'existir en format cartó, però que es podrà utilitzar amb tan sols la targeta bancària.

De moment, l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) continua avaluant, a través de les proves pilot que va iniciar el 6 de novembre, la implementació de la Targeta Rosa metropolitana gratuïta i la reduïda, com també el futur de la T-4 unipersonal en el nou sistema de la T-Mobilitat.